Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Στο «ψυγείο» 130.000 επικουρικές από το 2015 - Στις 150.000 οι κύριες που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα

«Λίστα αναμονής»… αυτή τη φορά για τις επικουρικές συντάξεις…
Περίπου 130.000 ασφαλισμένοι αναμένουν έως και 30 μήνες την έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, καμία νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί από...
τον Ιανουάριο του 2015.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί επειδή η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει, ως όφειλε, τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μετά την κατάργηση του προηγούμενου τύπου που ίσχυε από το 2013, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
Υπενθυμίζεται ότι, σε εκκρεμότητα βρίσκονται και 150.000 αιτήσεις για καταβολή κύριας σύνταξης.
Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι από 1/1/2014 και μετά, βάσει του λογαριασμού της νοητής κεφαλαιοποίησης και προκειμένου να πάρουν επικουρική σύνταξη από 1/1/2015, θα έπρεπε εδώ και 10 μήνες να έχει εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Εργασίας, έπειτα από γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι. Μέχρι σήμερα, τέτοια απόφαση δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα καμία επικουρική σύνταξη - από τον Ιανουάριο του 2015 - να μην έχει εκδοθεί.
ΑΔΥΝΑΜΙΑ…
Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει οικονομική ενίσχυση στο ελλειμματικό ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), το οποίο καταβάλλει τις επικουρικές και τα εφάπαξ. Ο λόγος είναι ότι βάσει νόμου η επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ θα καταβάλλονται στο εξής μόνο από τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις μηνιαίες εισφορές που θα προσφέρουν οι ασφαλισμένοι - εργαζόμενοι. Μοναδική στήριξη θα μπορεί να παρασχεθεί από τα αποθεματικά του Ταμείου. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορεί να βοηθήσει το Κράτος, μέσω επιχορήγησης, όπως γινόταν έως τώρα.
Υπενθυμίζεται ότι, «κρυφός κόφτης» απειλεί με νέες περικοπές τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες οδηγούνται σε εξαΰλωση αφού λόγω των Μνημονίων ήδη έχουν περικοπεί συνολικά έως 80%.
Οι διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν στον νόμο Κατρούγκαλου απειλούν σοβαρά να μειώσουν ξανά τις ήδη πετσοκομμένες επικουρικές συντάξεις και για τα επόμενα έτη.
Ειδικότερα, από 1/1/2017 ισχύει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων αν προκύπτουν ελλείμματα.
Με αναλογιστικές μελέτες, το νέο υπερεπικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι δεν καταγράφει αρνητικό πρόσημο εσόδων και δαπανών, χωρίς την παραμικρή βοήθεια - στήριξη από το Κράτος.
Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή η διαδικασία περικοπών σε βαθμό ώστε να καλύπτονται τα ελλείμματα. Το νέο υπερεπικουρικό Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του, που υπολογίζεται λίγο πάνω από 3 δις Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου