Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ο παραθεσμικός ρόλος της οικογένειας

«Μια μέρα ξαφνικά / η παλιά πληγή / που έκρυβες τόσα χρόνια / βγάζει φως». Παύλος Παυλίδης¹

Οι εγκληματίες που απολογούνται στη Δικαιοσύνη έχουν συγγενείς με τους οποίους πιθανότατα δεν σχετίζονται. Υπάρχουν πολλοί απατεώνες που εξειδικεύονται στην ενδοοικογενειακή βία ή και εξαπάτηση. 
Φέρεται να είναι αυξανόμενος ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγγέλονται, ενώ από το 2008 έχει διατυπωθεί από τη βουλεύτρια Έλενα Κουντουρά η........
ανάγκη να λειτουργήσει ειδικό οικογενειακό δικαστήριο.

Παραβιάζονται δικαιώματα, ελευθερίες, οικονομικές συμφωνίες και δεσμεύνται περιουσιακά στοιχεία πολλών ανθρώπων από συγγενείς τους που τους εξαπατούν με ύπουλες μεθόδους. Δημιουργούνται πλασματικές ενδοοικογενειακές πλειοψηφίες, οι οποίες καταργούν την ισότητα μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και συμμετέχουν σ’ ένα ενδοοικογενειακό πλιάτσικο.

Οι θύτες συγγενείς ομαδοποιούνται κάτω από έναν αρχηγό και τιμωρούν το θύμα, συγγενικό τους πρόσωπο, σαν να ήταν δικαστές. Έτσι η οικογένεια αποκτά ρόλο παραθεσμικό. Οι «ποινές» είναι συνήθως ψυχολογική και σωματική βία και οικονομικός στραγγαλισμός μέχρι τελικής υποταγής – πτώσης του θύματος.

Ο συγγενής θύτης, ο οποίος συκοφαντεί, εκβιάζει, απειλεί, εξαπατά συγγενή του έχει επιπλέον ευθύνη γιατί καταπατά τη συνθήκη αλληλοβοήθειας, η οποία διέπει το θεσμό της οικογένειας.

«Οι σχέσεις κακοποίησης (σ.σ. ενδοοικογενειακής) ακολουθούν συνήθως κάποια βήματα, όλα ξεκινούν με μικρές πράξεις συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας, ανεπαίσθητα βήματα αποκλεισμού του ανθρώπου από φίλους, οικογένεια, πλαίσιο στήριξης, κλιμάκωση της συναισθηματικής και ψυχολογικής βίας και, τέλος σωματική βία».*

Όλοι γεννηθήκαμε για να είμαστε ελεύθεροι. Την ελευθερία μας απαιτούμε και πιθανότατα μπορούμε να την έχουμε όσο την διεκδικούμε.

Δικαιοσύνη

«Μην αφήνεις αυτό που σε τρώει να χορτάσει»**

Η άσκηση ψυχολογικής βίας και η εξαπάτηση μεταξύ συγγενών είναι ζητήματα που σπάνια θίγονται αλλά είναι περισσότερο συχνά απ’ όσο νομίζουμε. Μπορούν να περιοριστούν και έτσι ο πολιτισμός και η κοινωνική ευημερία να εδραιωθούν. «Η επιθετικότητα που κρύβεται πίσω από τη βία, είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει μια πλατιά γκάμα εκδηλώσεων που μπορεί να ξεκινούν από τη λεκτική προσβολή και να φτάνουν μέχρι και τη δολοφονία».² «Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα εν κρυπτώ έγκλημα».*** Απαιτείται μηδενική ανοχή σε όσους ασκούν ενδοοικογενειακή βία.

Δικαίωση το θύμα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκει πιθανότατα μέσα από διαρκή αγώνα. Όταν αγωνίζεσαι, έχεις σχεδόν πάντα δίπλα σου συναγωνιστές. Υπάρχουν συνάνθρωποι, υπάρχουν πολλά θύματα ενδοοικογενειακής βίας που προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους και το πετυχαίνουν.

Το να βρεθείς αντιμέτωπος με συγγενείς που ενεργούν εναντίον σου είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα, την οποία οφείλεις να ανατρέψεις. Τα προβλήματα που εντοπίζονται λύνονται. Δύσκολο μεν, εφικτό δε.


¹τραγούδι «Άσε με εδώ», δίσκος «Ιστορίες που ίσως έχουν συμβεί», των Παύλου Παυλίδη & B-movies, Inner Ear Records, 2013
² Λίνα Νικολαΐδου, Ψυχολόγος, http://www.lnikolaidou.gr
* 50ft querrie – http://kamenasoutien.com, από το κείμενο με τίτλο «Βία: γενικά και προσωπικά», 2013
** Επιγραφή στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, 2011.
*** Ομιλία-άρθρο της βουλεύτριας Έλενας Κουντουρά με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και την αντιμετώπισή της, 2008. 
Πηγή: ιστοσελίδα http://www.elenakountoura.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου