Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Λοβέρδος: Πολύτεκνοι και τρίτεκνοι θα έχουν αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής

Θα προστεθούν και τα οικονομικά κριτήρια Αρβανιτόπουλου»

Αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση θα έχουν οι υποψήφιοι φοιτητές, που είναι παιδιά πολύτεκων και τρίτεκνων οικογενειών, τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Αποφασίσαμε ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι υποψήφιοι θα διευκολυνθούν και δεν θα χρειαστεί να κάνουν αιτήσεις, θα έχουν αυτόματη....
διαδικασία μετεγγραφής. Σήμερα θα βγει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου γιατί από αύριο Πέμπτη θα καταθέτουν το μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι φοιτητές. Στην ενημέρωσή τους θα πρέπει να υπάρχει και το θέμα της μετεγγραφής, ανεξάρτητα αν την άλλη εβδομάδα χρειαστεί να ψηφίσουμε για κάτι από αυτά μια μικρή διάταξη στη Βουλή. Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για να κάνουν τα μηχανογραφικά τους με τον καλύτερο τρόπο», σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των κριτηρίων για τις μετεγγραφές φοιτητών, ο υπουργός Παιδείας τονίζει πως «δεν έχει συνειδητοποιηθεί ότι η αλλαγή έγινε τον Μάιο από τον κ. Αρβανιτόπουλο και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Θα γίνει μία συμπλήρωση απλώς και θα ανακοινωθεί σήμερα επισήμως από το υπουργείο. Θα προστεθούν και τα οικονομικά κριτήρια Αρβανιτόπουλου. Θα ισχύει το εισοδηματικό κριτήριο των 9.000 ευρώ κατ’ άτομο στην οικογένεια και όχι ως κόφτης στα υπόλοιπα κριτήρια που ενέκρινε η Βουλή, αλλά ως επιπρόσθετο στοιχείο της οικονομικής δυσκολίας. Άρα μιλάμε για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ορφανά παιδιά, παιδιά γονέων με βαριές ασθένειες, παιδιά από οικογένεια με παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη συν τα οικονομικά κριτήρια».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ο κ. Λοβέρδος τονίζει: «Είναι αρνητικές. Τα πανεπιστήμια δεν είχαν υπόψη τη ρύθμιση του Μαΐου και θεώρησαν ότι όλα αυτά είναι για να γίνουν. Τα πανεπιστήμια λένε ότι δεν το αντέχουν. Τους είπαμε ότι η κρίση μας οδηγεί εκεί. Επειδή στη Βουλή θα φέρουμε αυτές τις μικρές βελτιώσεις, ενημερώνω μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ τους βουλευτές ότι έχουν και περιφερειακά πανεπιστήμια στις έδρες τους. Δεν πρέπει να τα ερημώσουμε. Και αυτή η πλειοδοσία υπέρ της μετεγγραφής δεν έχει άλλα περιθώρια. Είναι πολύ γενναιόδωρες οι διατάξεις. Τα πανεπιστήμια του κέντρου και της Θεσσαλονίκης λένε πώς θα αντέξουμε; Και εμείς πρέπει να ζήσουμε. Μοιραστείτε κομμάτι της κρίσης. Εμείς είδαμε ότι δεν έχετε διοικητικό προσωπικό και κάναμε προσπάθειες και την Παρασκευή θα έχουμε τον αξιολογητή. Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αξιολογήσει το ΕΜΠ για τις διοικητικές του ανάγκες».

Ερωτηθείς για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων, ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζει ότι αυτό θα λυθεί σε λίγες ημέρες. «Και γι' αυτό θεωρώ αδικαιολόγητη την απόφαση μερίδας των διοικητικών του Πολυτεχνείου να κλείσει το ίδρυμα και να χαθεί το εξάμηνο. Μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ θέλω να τους περάσω το μήνυμα: την Παρασκευή υπάρχει αξιολογητής. Του έχουμε δώσει προθεσμία ενός μηνός να αξιολογήσει τα οργανογράμματα των οκτώ πανεπιστημίων που έχουν προβλήματα με τις διαθεσιμότητες. Θα του πούμε την Παρασκευή να ξεκινήσει από το ΕΜΠ. Και την άλλη εβδομάδα να μην υπάρχει ζήτημα που να εκκρεμεί στο Πολυτεχνείο. Δεν ξέρω τι θα πει ο αξιολογητής, αλλά πάντως θα έχει κάνει την αξιολόγησή του. Συνεπώς, θεωρώ αδικαιολόγητη την πολύ αυταρχική ενέργεια να κλείνεις ένα ίδρυμα, όχι να σταματάς απλώς τις εξετάσεις, που μπορεί να γίνουν 15 ημέρες μετά. Αλλά να σταματάς το εξάμηνο. Και η απώλεια εξαμήνου σημαίνει μια αστάθεια στο ίδρυμα για πάνω από τρία-τέσσερα χρόνια. Μπορεί και πέντε. Για ένα πλήρη φοιτητικό κύκλο. Το έχει ξαναπάθει αυτό το ΕΜΠ και έχει πείρα. Γι' αυτό υπάρχουν και πάρα πολλές αντιδράσεις. Εμείς έχουμε φερθεί όπως πρέπει. Τους έχω δει τόσες φορές. Τους καλώ και τώρα να έλθουν εδώ. Αυτά που σας λέω να τους τα πω στους ίδιους. Αλλά τους ζητώ να μην κλείσουν το ίδρυμα. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, δεν είναι δικό τους, ανήκει στον ελληνικό λαό».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου