Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Επιστροφή στον παλιό θεσμό ζητούν οι πολύτεκνοι

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων ζητά να επανέλθει το καθεστώς των μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια για τα παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση.

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων ζητά να επανέλθει το καθεστώς των μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια για τα.... παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Σε αναβρασμό βρίσκονται λίγους μήνες πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις χιλιάδες οικογένειες μετά την απόφαση του ΣτΕ να κλείσει τις πόρτες στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ευνοϊκούς όρους των παιδιών των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Το υπουργείο Παιδείας καλείται να δώσει άμεσα λύση και να διορθώσει στρεβλώσεις που προέκυψαν μετά τη νομοθετική ρύθμιση του 2011 για εισαγωγή παιδιών καθ’ υπέρβαση στα πανεπιστήμια την ώρα που καταργούνταν το δικαίωμα μετεγγραφής.

Με το σημερινό καθεστώς, που το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικό, έμειναν έξω από τα Πανεπιστήμια παιδιά με υψηλές βαθμολογίες σε σχολές υψηλής ζήτησης, όπως αναγνωρίζει και ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, μιλώντας στην «Εφ.Συν.»:

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι δώρο για εμάς γιατί, επιτέλους, αναγκάζει την πολιτεία να δει κατάματα αυτά που λέγαμε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2011: δεν θέλουμε τα παιδιά να μπαίνουν ούτε καθ’ υπέρβαση ούτε με λευκές κόλλες στα Πανεπιστήμια.

Ο νόμος Διαμαντοπούλου

»Πριν από τον νόμο Διαμαντοπούλου, αν ήσουν τέκνο πολύτεκνης οικογένειας χρειαζόσουν 15.670 μόρια για να μπεις στη Φιλοσοφική Κομοτηνής και μετά από αυτό μόλις 1.885! Μπορεί δηλαδή ένας φαντάρος που θέλει να πάρει άδεια, να γράψει καλά σ’ ένα μάθημα και σε όλα τα άλλα μηδέν», μας λέει ο Βασίλης Θεοτοκάτος.

Οι πολύτεκνοι ζητούν να επανέλθει ο θεσμός των μετεγγραφών. Σε επιστολή που απευθύνουν στον πρωθυπουργό σημειώνουν: «Στα πλαίσια της συνταγματικής διατάξεως του άρθρου 21 παρ. 2 για τη μέριμνα ειδικής φροντίδας για τις πολύτεκνες οικογένειες, πρέπει να επανέλθει το καθεστώς των μετεγγραφών των πολυτέκνων και των τέκνων τους, όπως ίσχυε μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, όταν μάλιστα η οικονομική κρίση μαστίζει τις οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να διατηρούν δύο και τρία σπίτια για τις σπουδές των παιδιών τους. Περαιτέρω πρέπει να ψηφιστεί και διάταξη η οποία να θεσπίζει ότι ουδείς εισάγεται σε Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφόσον η βαθμολογία του είναι κάτω της βάσεως του δέκα (10)».

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, τόσο διά του υπουργού όσο και διά του υφυπουργού, έχει δεσμευτεί για την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα ρυθμίζει το ζήτημα.

1 σχόλιο: