Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Οι αθέατες πλευρές της απόφασης του ΣτΕ

Του Χρήστου Κάτσικα

Αντισυνταγματικές, ως γνωστόν, κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διατάξεις των νόμων που ορίζουν ότι στον αριθμό εισαγομένων στις ανώτατες σχολές προστίθεται και αριθμός θέσεων που προορίζονται αποκλειστικά για υποψηφίους που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες.
Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας, «οι επίμαχες διατάξεις παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας διότι έχουν αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι μέλη......
πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψηφίων τους που είχαν δηλώσει προτίμηση για την ίδια σχολή».
Σε χρόνο-ρεκόρ υπήρξε απάντηση από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία».
Λίγες ώρες αργότερα ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας στον «Real FM», δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να βοηθήσει, με νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναλάβει άμεσα το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα παιδιά των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών που προσπαθούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων».

Λόγια που φλυαρούν πάνω στα συντρίμμια, καθώς, αν τινάξουμε από το γεγονός το «σύννεφο σκόνης» που έχει δημιουργηθεί για να υπονομεύσει την κοινωνική όραση, θα κατανοήσουμε ότι η αιτία του προβλήματος, στο παραπέντε των πανελλαδικών εξετάσεων, δεν είναι η απόφαση του ΣτΕ. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από το ΣτΕ. Δημιουργήθηκε από τη χρόνια αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας που άλλαζε και ξανάλλαζε τους όρους εισαγωγής των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, αδέλφια, οικονομικά αδύναμοι κ.λπ.).

Επειδή το υπουργείο Παιδείας και οι κατά καιρούς διαχειριστές του δεν φρόντισαν να υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε σε όλους τους φοιτητές που είχαν ανάγκη να προσφέρεται πλήρης σίτιση–στέγαση, κατέφυγε σε πρωτοφανείς ταχυδακτυλουργίες με τους ειδικούς αριθμούς εισακτέων που αντικατέστησαν παλιότερες ρυθμίσεις υπέρ των μελών πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες προέβλεπαν τη δυνατότητα μετεγγραφής τους από τη σχολή στην οποία είχαν εισαχθεί με βάση το γενικό σύστημα εισαγωγής σε άλλο ΑΕΙ.

Πώς λύνεται πραγματικά το πρόβλημα; Τι θα έπρεπε να γίνει; Στους φοιτητές που εισάγονται εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας θα έπρεπε το υπουργείο Παιδείας να προσφέρει πλήρη σίτιση–στέγαση, έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάζουν οι αδύναμοι οικονομικά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μετεγγραφές στις ειδικές κατηγορίες θα έπρεπε να είναι ελεύθερες.
https://www.efsyn.gr/?p=181748

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου